- Boende. För låginkomstagare & studenter är boende oftast den största återkommande utgiften. Enklaste sättet att spara pengar är att dela boende med någon eller några. Glöm inte bort att vara aktiv försök göra "bostadskarriär", ställ dej bostadskö och samla poäng. Billiga lägenheter kräver flera års köande, men det kan det vara värt. Tänk på att hyresgäster ofta får byta bostad med varandra, även mellan olika bostadsbolag. Försök att hitta boende så du kan gå eller cykla överallt och inte behöver åka buss till vardags.
- Mat. Storhandla, jämför priser. Lär dej vilka butiker som har just "dina basvaror " till bra pris, det behöver inte vara den butik som har "billigaste matvarukorgen i stan". Köp ett par cykelkorgar till pakethållaren och du kan utan problem proviantera för en hel vecka. En frys är en bra investering, om det inte redan finns i lägenheten. Det viktigaste av allt är dock att planera och försöka "äta ur" frys och kyl, inte bara till sommaren och julen. Använd tex tastelines "Vad har du hemma" om du saknar inspiration. Istället för att köpa pizza med polarna en fredag kväll så kan man laga mat tillsammans, om man är fem sex personer går det ganska snabbat att laga till nåt. Gör matlådor till vardags, det är billigt och du vet vad du stoppar i dig, kan både vara bra för hälsan och beach 2010 :)
- Jobb. Bäst är att hitta ett extrajobb som har anknytning till din utbildning, det kan vara bättre än bra lön i det långa loppet. Om pengarna spelar roll, försöka jobba på konstiga tider så du får extra betalt, studenter har ändå konstig dygnsrytm. Det är faktiskt ganska skönt att åka och handla kl 21:30 en vardag efter jobbet, man slipper alla köer i kassan och alla skrikande ungar.
- Motion. Att gå och cykla överallt är ger en bra grundförbränning, speciellt när man förövrigt sitter med näsan i en bok minst 8 timmar om dagen. Vi gillar löpning som motionsform, men de som gillar lagsporter kan spara pengar på att gå ihop några stycken och hyra en sporthall en timma en gång i veckan under direkt av kommunen för tex innebandy. Vi har vänner som gjort det, och det kan vara bra för de som har svårt att slita sig från böckerna. Det kan också vara ett bra sätt att lära känna nytt folk; kompisars kompisar...
- Resor: Plugga utomlands. I en del städer i europa är det billigare att leva än i sverige. Man lär känna många och det ger möjligheter till framtida billiga resor, i alla fall så har man ju boendet ordnat om man bor hos vänner. Även om du inte åker utomlands så är ett tips att hänga med utbytesstudenter, dom är vanligtvis väldigt bra på att annordna fester ofta.
- Kläder: Dresskoden är väldigt olika beroende på vad man studerar. Klassik klädsel för en manlig student är annars jeans och t-shirt. Företag gillar att ge bort t-shirtar, godis och muggar till studenter, utnyttja det! Vår uppfattning är att ingen bryr sig vad man har på sig på föreläsningarna, om man jämför med gymnasietiden så klär sig studenter mycket slappt. Om man cyklar mycket så slits dock jeans fasligt fort i grenen...
These JBL Headphones Are Less Than $80 for Black Friday
7 timmar sedan
6 kommentarer:
Trevligt och informationstätt inlägg, med många fina synpunkter och tips. För alla egentligen, inte bara för fattiga studenter, tycker jag.
Tycker ni gott kan höra av er till http://www.metro.se/ och fråga om ni kan få blogga i någon kolumn i deras tidning (mot en liten avgift naturligtvis).
Alltså att ni tar emot avgiften såklart. Ni skriver så bra. Fler borde få läsa. Det var så jag menade.
Hur gör ni med tandläkarbesök? På vägen hem såg jag reklam för "City Dental" som talade om att de var billigast i stan. Jag misstänker att tandläkarbesök inte är det första man prioriterar som student, vilket på sätt och vis är lite dumt eftersom ett stort hål (eller tandlossning för den delen) kommer surt efter och blir dyrt och dåligt när det åtgärdas långt senare.
Angående tandläkarbesök, så har jag för mig att man kan få billigare behandlingar om man söker tandvård på en tandläkarhögskola. Dom behöver ha personer som ställer upp för att dom där ska lära sig behandla, och då behandla under uppsikt av en utbildad/leg tanndläkare, så klart.
Spargrisens mor: Vad kul att vårt inlägg uppskattades.
Anonym1: Det kanske vore något :)
Anonym2: Tandläkarebesök är verkligen en dyr historia som många studenter skippar. Vi försöker både gå till tandläkaren en gång om året, den ena till folktandvården och den andra till en privat tandläkare. Om man undviker att ha hål brukar det inte vara så dyrt, dessutom brukar vi ha snälla föräldrar som kanske bidrar med några hundralappar till besöket ;)
Spargrisens mor igen: bra tips, det ska vi kolla upp.
Skicka en kommentar