tisdag 7 april 2009

Matkostnader

Vi såg på Strävar Efter Finansiellt Oberoende att det läste FL:s forum, alltså familjelivs forum. Här har vi tidigare inte varit och läst men vi var ju tvunga att kolla lite vad som diskuterades. En diskussion som gjorde en del upprörda var hur mycket matkostnaden per månad är för en normal familj. Det visade sig att det kunde variera mellan 2000:- för två vuxna personer upp till 5000:- för två vuxna personer. Där det som gjorde av med upp till 5000:- menade att de som åt för 2000:- inte kunde äta nyttig och hälsosam mat.

Som ni vet så gör vi av med mellan 2000:- och 3000:- på mat och då ingår skräpmat, alkohol och förbrukningsartiklar så som schampo och disktrasor. Att säga att det inte går att äta nyttigt om man bara äter för 2000:- är rent ut sagt skitsnack; det gäller bara att tänka efter vad man köper. Det gäller att köpa säsongens frukt och grönsaker, att köpa kött och fisk på extrapris, hellre köpa en hel lax och dela än att köpa färdigdelade bitar och så vidare. Det är klart att om man köper tomater för 40:-/kg mitt i vintern så drar matkostanderna iväg men om man köper en burk krossade tomater för 5:- istället så hålls kostnaderna nere. Ett annat tips är att handla mat med kortdatum som oftast sänks till minst halva priset. På så sätt går det till exempel att hitta lammfärs som är billigare än fläskfärs eller en god korv med högt köttinnehåll som är billigare än falukorven på extrapris.

2 kommentarer:

Anonym sa...

hej.
jag läser OFTA på familjeliv och förundras över vad det är för lyxfällanfolk som håller till där igentligen...det ska vara barnvagnar för 10.000kr,tvättmaskiner för MINST 10.000kr annars är det inget att ha anser dem(själv hänvisar jag till Mediamarkt) va där senast igår och där finns tvättmaskiner från 3.000kr och uppåt,i Bäckebol har dem en HEL LÅNGVÄGG med tvättmaskiner,så det finns att välja av oavsett prisklass,de flesta ligger runt 4-6.000kr.

29m2 sa...

Anonym: Visst kan det finnas en viss korrelation mellan pris och kvalitet men någon måtta får det väl ändå vara måste vi hålla med dej om. En barnvagn för över 10 000:- låter ju galet..