tisdag 21 april 2009

Sopor

Att svenskarna slänger väldigt mycket mat är något som just nu diskuteras lite överallt. Bland annat har Icakuriren uppmärksammat ämnet med ett flertal artiklar nyligen och i förmiddags visade svt en diskussion om "Varför vi slänger så mycket mat".

Varje svensk slänger i genomsnitt 100 kg mat eller 27 % av all mat vi bär hem årligen och därtill kommer allt som butiker slänger eftersom bäst-före datumet håller på att gå ut. Som protest mot allt som slängs finns de så kallade friganerna som lever på matvaror som samlats in från soptunnor eller containrar vid mataffärer. De samlar framför allt in mat i form av obrutna förpackningar som nyligen slängts på grund av att bäst-före datumet snart går ut.

Vi tänkte inte gå så långt att vi blir friganer riktigt än... men vi slänger faktiskt väldigt sällan mat så det måste finnas en del människor i Sverige som slänger 200 kg mat per år. Att så mycket mat slängs beror på att svenskarna stirrar sig blinda på bäst-före datumet. Bara för det står ett datum innebär det dock inte att maten inte är ätbar efter det datumet. Det är istället viktigare att lukta, känna och smaka på maten för att få en uppfattning om dens tillstånd.

3 kommentarer:

Anonym sa...

En hel del mat slängs nog i lunchrestaurangerna, portionerna är där ofta rejält tilltagna och så ingår "bröd, dryck och kaffe". Följden blir att folk lastar på med bröd och dryck men kanske lämnar brödet. Eller kaffet. Ofta orkar man ju inte heller äta upp portionen (och att alltid äta upp sin portion främjar bara bantningsindustrin och hjärt-kärl-sjukvården). När jag var barn och gick i skolan minns jag att man skulle säga (i lågstadiet) om man ville ha en "etta", "tvåa" eller "trea" och så fick man olika stora portioner men kravet var att man skulle äta upp det man tagit. Så är det inte på lunchrestaurangerna.

En annan klassiker är ju när mjölken står och surnar i kylskåpet, eller de där konservburkarna som gick ut för 2 år sedan, de som står längst in och inte ser så goda ut när man tittar på dem.

Men den tiden är nog snart förbi när det går att hålla på sådär.

Y sa...

Jag hör tyvärr till en av de som kastar onödigt mycket mat. Helt sanslöst och därför är det dags att ändra rutiner! Mat som köpts in måste lagas till! Om vi inte äter middag hemma så får vi i stället laga maten och frysa in.

Tack för inspirationen som jag hittar här. Jag och min sambo bor på 65 kvadrat efter att tidigare ha bott på 30. Vi har superstort nu:) Pengar har dock runnit iväg på renovering och möbler osv så nu är det dags att skärpa till sig igen.

29m2 sa...

Anonym: Än värre än lunchrestauranger är nog restauranger med buffér. En buffé innebär oftast att man plockar på sig alldeles för mycket som man sedan slänger. Vi har faktiskt en gammal konservburk med mandariner i skåpet som gick ut för något år sedan och är en rest ifrån en söndagsfika i en korridor för ännu fler år sedan. Vi vet inte vad vi ska göra med den, något tips?

Y: Vad kul att du blir inspirerad.