fredag 16 januari 2009

Billigt och Nyttigt

Att både äta nyttigt och billigt är oftast en motsägelse. I senaste iFORM (nr 2/2009) har det dock en artikel om att äta nyttigt och billigt. Deras tips är att

  1. Äta krossade tomater istället för färska, burken är både nyttigare och billigare
  2. Köp torkad frukt istället för smågodis, billigare (7-8 kr/hg för godis mot 3-4 kr/hg för till exempel russin) och nyttigare såklart.
  3. Ät Burk tonfisk istället för färsk tonfisk, fisken i burken innehåller oftast färre tungmetaller än den färska och är därför nyttigare.
  4. Vitkål istället för grönsallad. Vitkål innehåller mer fiber, mätar längre och håller längre i kylskåpet.
  5. Baka bröd från grunden istället för från mix, blir både billigare och du får inga konstiga tillsatser på köpet.
  6. Drick vatten från kranen istället för flaskvatten, både billigare och godare.
  7. Använd torkade bönor istället för köttfärs, bönor innehåller väldigt mycket protein och att ersätta kött med bönor minskar cancerrisken.
  8. Gör din egen Smoothie istället för att köpa, billigare och du vet vad som är i.
  9. Ät portobellosvamp istället för biff, svampen innehåller massa fiber och att byta ut kött mot vegetariska alternativ är ett bra sätt att minska risken för cancer.
Något att tänka på i mataffären nästa gång :)

2 kommentarer:

admin sa...

Nu vill jag inte vara negativ men tyckte att det var roligt bara, alltså ingen kritik, bara en observation och iakttagelse av migsjälv;
1. Absolut, köper båda!
2. Äter inte godis,
3. Äter inte tonfisk,
4. Avskyr alla kålsorter,
5. Är det billigare att baka bröd från scratch än att köpa i butik? Borde vara men bröd är ganska billigt ändå? Mix använder jag inte,
6. Gör redan,
7. usch, bönor!
8. Köper inte,
9. Äter inte svamp.

Hahaha!

29m2 sa...

Ung kvinna: Att baka sitt eget bröd är alltid billigare! 2 kg mjöl kostar ca 15 kr, jäst några kronor. En limpa tex Pågens lingongrova kostar lite drygt 20 kr för 500g. Och vill man ha lite lyxigare bröd, så går det på 30 kr. Lägger man samma summa på att baka bröd själv, kan man ha mycket gott i som tex, solrosfrön, pumpafrön. Och så vet man ju vad som är i!