tisdag 6 januari 2009

Budgetdator

I höstas byggde vi oss en stationär dator då vår gamla var över sex år. Våra krav var modesta; det den skulle klara av var egentligen bara surf, film och musik. Vi ville ändå ha ordentligt med lagringsplats, dvs minst en terabyte. Vi spelar inga spel på datorn. En av oss var också intresserade av intels atomprocessor som ska vara strömsnål och billig.

Datorn vi byggde basserades på intels D945GCLF2-moderkort som har i princip allt inbyggt, processor, ljudkort, grafikkort och nätverkskort. Vi behövde alltså bara köpa minne, hårdisk, DVD-brännare och låda med nättagg. Kostnaden blev lite drygt 3000 kr med frakt. Följande komponenter beställdes:

Summa 2829:-, priserna är från idag och de lägsta på prisjakt.se. Rätt överkomligt för en sprillans ny dator! Vi kör xubuntu (linux) som operativsystem, gratis är gott :)

Eftersom nätagget bara är på 270W så drar den ganska lite ström, jämfört med en standarddator som har ca 500W och en speldator med super-ultra-power grafik som kräver runt 1000W.

Datorn funkade bra men efter nån månad började fläkten låta illa :( så nu har vi helt kopplat ur den. Den verkar fungera bra, och temperaturen är stabil.


Inga kommentarer: