För att slippa göra matlåda varenda kväll denna veckan ser vi till att göra några portioner extra av dagens lunch. Eftersom vi egentligen borde plugga (tenta alltför snart...) så blir det en enkel Chili Con Carne. Till denna använder vi
- 250 g Köttfärs
- 250 g Kidneybönor
- 150 g Black Eyed Peas
- 3 Morötter (ca 200 g)
- 2 gula Lökar (ca 200 g)
- 500 g Krossade tomater
- 2 msk Rapsolja
- 2 Vitlöksklyftor
- 2 msk Chilipasta, typ Sambal Oelek
- Salt och Peppar
- 2 Buljongtärningar
Det är bara att fräsa allt utom tomaterna tills det har fått lite färg och sedan hälla på tomater och eventuellt lite vatten och låta småputtra några minuter. Om man gör så här mycket är det dock lite svårt att få plats med allt i en stekpanna så nu fräste vi istället löken och köttfärsen i en stekpanna och blanda ihop allt i en stor gryta. På 40 minuter fick vi 6 portioner god Chili con Carne.
Bönor innehåller mer protein än köttfärs och är en bra sak att ha hemma. Vi brukar köpa torkade bönor och blötlägga och koka själva för att sedan lägga i frysen. Detta blir både billigare, mer miljövänligt och känns fräschare än bönor på burk. Om man fryser dem platt i en påse i frysen är det dessutom väldigt lätt att ta ut så mycket bönor man önskar.
2 kommentarer:
Vad är era bästa plugg-knep för maximal utdelning med minimal ansträngning? Jag som är äldre har glömt bort dem jag använde mig av. Studieteknik är alltid intressant och ni verkar ha en professionell inställning till studierna och därför en hel del att lära ut också på den punkten - tror jag.
Anonym: Det bästa tipset är att läsa något man tycker är intressant för då blir det ingen ansträngning att plugga. Tyvärr är det väl inte alltid så att alla kurser är intressanta... Då är tipset att försöka vara med från början av kursen (planera in 8-17 dagar även ifall det inte är schemalagt så mycket och sitt och plugga själv) och kanske nöja sig med "bara ett godkänt". Ett fullknep är att titta igenom massa gamla tentor för att se vad det egentligen frågas om och om det är något som ofta upprepas.
Efter 5 år som studenter kanske man kan säga att vi har en professionell inställning men även vi behöver mer disciplin i vårt pluggande ibland.
Skicka en kommentar