onsdag 4 februari 2009

Sänka elkostnaden!

di.se finns det en artikel om hur mycket el olika saker i hemmet drar och var man kan spara in.

Enligt artikeln går den största delen el i våra hem åt till kyl/frys och därefter belysning samt datorer. Eftersom vår kyl/frys är mindre än ett år gammal så kan vi antagligen inte sänka vår elförbrukning genom att byta ut den. Däremot att se över våra lampor och byta dem till lågenergilampor vore bra. Att dessutom tänka på att inte ha våra datorer i gång i onödan och att inte låta våra elektronikprylar stå i standby-läge skulle nog kunna sänka vår elförbrukning något.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Tror det blir svårt för er att få ned elkostnaderna eftersom er lägenhet är så väldigt liten - det kan inte finnas många lampor som står på i onödan. Frysen kanske kan stängas av? Internet-kostnaden kanske man kan göra något åt, men går också in som "guldkant", man undrar lite vad ni har för abonnemang. Hyran är som den är och antagligen ganska låg.

Som alternativ till att handla på systemet kanske detta kan vara en kombinerad "guldkant"? 60 kr tor från Stockholm (ni bodde väl där??) http://www.eckerolinjen.se/ Bra sätt att komma över till Åland i sommar för den som t ex vill tältsemestra.

29m2 sa...

Anonym: Du har kanske rätt, att minska elförbrukningen går nog bara marginellt. Vi har ganska dyrt men snabbt internet, 100 Mbit, alternativen är bara ca 50 kr billigare och då minskar hastigheten inte till hälften utan med 80%

Vi bor inte i stockholm. Men åland låter trevligt ändå :)

Anonym sa...

Nå, ska man chansa på något är det ändå inte så dumt att gissa på Stockholm, över 20% av landets befolkning bor ju numera i Storstockholms-området, nästan 2 miljoner personer. I landet har vi 9 259 000 personer numera enligt SCB.

Såg "Uppdrag granskning", där de visar att 2% av befolkningen bor på 50% av landets yta. En person per kvadratkilometer, nästan bara gamlingar i 80-års åldern kvar på vissa ställen.